Wat je mag rijden met een rijbewijs C

rijbewijs c

Van alle rijbewijzen is het rijbewijs C misschien wel eentje waar de meeste mensen nooit mee te maken krijgen. Veel van ons halen op jonge leeftijd wellicht een scooterrijbewijs, en dan later een rijbewijs B. Dat is bedoeld voor personenauto’s. Maar een rijbewijs C? Dat is bedoeld voor vrachtwagens, en vaak nog  flinke vrachtwagens ook. Alleen beroepschauffeurs, ondernemers of mensen die om een andere reden veel in grote wagens rijden, moeten dit halen. 

rijbewijs c

Het rijbewijs C is voor chauffeurs van vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3500 kilo. Het is niet hetzelfde als rijden met een aanhanger: een vrachtwagen besturen is een ingewikkelde klus. Toch is het niet zo dat het onmogelijk is om te halen. Met de juiste voorbereiding kan iedereen het rijbewijs C halen. Het is wel goed om even te controleren of je het ook echt nodig hebt.

Lichte soorten vrachtwagens

Sommige vrachtwagens zijn van een lichtere variant en kun je daarom met een ander rijbewijs rijden, namelijk een C1. Dit is bedoeld voor mensen die een vrachtwagen of camper willen rijden tussen de 3.500 en 7.500 kilogram. Het is dus niet zo dat wanneer je graag met de camper op vakantie gaat, je ook gelijk een ingewikkeld rijbewijs moet halen. Wel is een extra rijbewijs nodig, namelijk dus het C1. 

Je rijbewijs C halen

In tegenstelling tot het rijbewijs voor de personenauto, kun je het rijbewijs voor vrachtwagens niet zomaar halen wanneer je 18 bent geworden. Sterker nog, voor het rijbewijs C en CE moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Alleen als je het rijbewijs wil halen voor je werk, dus in combinatie met code 95, dan mag het al eerder. Zo wil men voorkomen dat je je werk niet uit kan voeren omdat je te jong bent. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *